Ir al contenido principal

Universitat Popular de Sant Joan Despí d´estiu. 2022.

 



A continuació detallem la programació de les conferències organitzades per a UPSJD d'estiu del 2022.
Seu local social AV El Pi. Conferències temàtica general.

10/06  

18:00. Tancament curs 2021/22
Nomenament soci d'honor UPSJD
Presentació UPSJD d'estiu 2022

18:30. Catalunya, un dels bressols de la cacera de bruixes a Europa
Ponent: Jordi Serra.
Enginyer Tècnic Tèxtil
Màster en Fitoteràpia per la UOC
Graduat en Història per la UB
.

La gran cacera de bruixes que es va produir en tota Europa entre els segles XV - XVII atrau – encara avui en dia - investigadors de diferents especialitats científiques que intenten donar una explicació raonada d'aquest succés. Historiadors de les religions, del dret, antropòlegs, psiquiatres, psicòlegs, sociòlegs, feministes i un llarg etcètera, s'esforcen a estudiar i comprendre aquest important fenomen que va fer aflorar totes les pors, les frustracions i les repressions d'aquella societat.

Catalunya va ser un dels bressols d'aquesta persecució, perquè aquí es va redactar la primera legislació específica documentada a Europa contra aquest suposat crim: les Ordinacions de les Valls d'Àneu de 1424, on s'especificava el procediment judicial a seguir en casos de bruixeria i els càstigs corresponents. Farem un breu recorregut històric d'aquest succés al nostre país, els fonaments intel·lectuals i legals que el van fer possible, el desenvolupament de l'estereotip de bruixeria, el paper que va tenir l'Església, els judicis i la magnitud de la repressió. Acabarem coneixent alguns dels processos incoats en aquell temps.

 

 
13/06.

18:30. Institut Francesc Ferrer i Guàrdia: Projecte educatiu i estudis que oferim.
Ponent: Maria Rosa Ena(Directora IES Francesc Ferrer i Guàrdia)

Exposició de primera mà sobre els diferents estudis s'ofereixen en l'IES Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí (ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior) i el projecte educatiu del centre.


15/06
18:30. Informe Ferrer i Guàrdia 2021: Religions, feminismes i llibertat de consciència.
Ponents: Josep Mañé i Georgina Gilart (Fundació Ferrer i Guàrdia)

En aquest acte es presentaran les últimes dades sobre laïcitat i la religiositat a Catalunya i a Espanya.

L’Informe Ferrer i Guàrdia és un anuari elaborat per la Fundació on es recullen dades sobre les adscripcions de consciència i les manifestacions de les creences religioses a nivell tributari, educatiu i social. També incorpora articles que volen aprofundir en el pensament crític i l'emancipació personal.  

Aquesta desena edició de l’informe està dedicada a la relació dels feminismes amb les conviccions religioses i el paper de les institucions i la laïcitat. En l'anuari hi ha participat set autores: Mercè Otero, Maysoun Douas, Nazanín Armanian, Dolors Marín, María Outomuro, Mar Griera i Rosa Martínez-Cuadros. 

 

Seu Casal Gent Gran Can Maluquer. Conferències temàtica salut. 

 

27/06.

18:30. La Meva Salut.
Ponent: Jesús Garcia (Personal CAP Verdaguer)

La Meva Salut (LMS) és un espai digital personal, de consulta i de relació, que permet a la ciutadania disposar de la seva informació personal de salut i altres serveis. És un projecte del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Si tens dubtes sobre aquesta aplicació imprescindible per la nostra salut, vine pregunta i aprèn.

 

28/06 

18:30. Col·loqui a partir de la lectura del llibre: "El senyor de les mosques" de William Golding.

Rondalla moral sobre la condició humana, El Senyor de les mosques és a més un prodigiós relat literari susceptible de lectures diverses i fins i tot oposades. Si per a uns la paràbola que William Golding estructura entorn de la situació límit d'una trentena de nois sols en una illa deserta representa una il·lustració de les tesis que situen l'agressivitat criminal entre els instints bàsics de l'home, per a uns altres constitueix una requisitòria moral contra una educació repressiva que no fa sinó preparar futures explosions de barbàrie quan els controls es relaxen.


29/06.

18:30. Taller de Nutrició.
Ponents: Belen Gil i Sonia Ortiz (Personal sanitari CAP Verdaguer)

L'alimentació és molt important per a mantenir una bona salut; per això, tots necessitem saber més sobre l'alimentació individual i familiar. És un fet que la salut i l'educació són l'estat de benestar i la possessió més preuat. La salut constitueix un sòlid suport per a tenir un bon acompliment físic, mental i social. Avui dia es viuen situacions de constant canvi que, a vegades, posen en risc la salut i el benestar de la societat en general, per això proposem parlar de nutrició.

 


30/06

18:30. Col·loqui a partir del visionament previ de la pel·lícula: "Her" de Spike Jonze

En un futur pròxim, Theodore, un home solitari a punt de divorciar-se que treballa en una empresa com a escriptor de cartes per a terceres persones, compra un dia un nou sistema operatiu basat en el model d'intel·ligència artificial, dissenyat per a satisfer totes les necessitats de l'usuari. Per a la seva sorpresa, es crea una relació romàntica entre ell i Samantha, la veu femenina d'aquest sistema operatiu. 


 

01/07.

18:30. Taller de Ansietat.

Ponents: Sara García i Eduardo Marco (Personal sanitari CAP Verdaguer)

Sentir ansietat puntualment és una cosa completament normal en la vida de les persones, no obstant això, es calcula que un 15-20% de la població presenten preocupacions i por intenses, excessius i persistents sobre situacions diàries. Aquest percentatge s'ha disparat en els últims mesos en relació amb la pandèmia que hem sofert. Sovint aquestes persones experimenten episodis sobtats d'ansietat intensa i por o terror que aconsegueixen un màxim en una qüestió de minuts, la qual cosa coneixem com a atacs de pànic.

Aquests sentiments d'ansietat i pànic interfereixen clarament en les activitats diàries de la persona, ja que són difícils de controlar, i solen portar a la realització de diferents conductes de seguretat o d'evitació per temor a experimentar les sensacions típiques de l'ansietat.

 TALLER : “ESTRATEGIAS PARA DEJAR DE PREOCUPARSE EN EXCESO Y REDUCIR LA  ANSIEDAD” - Teléfono de la Esperanza

19:30. Clausura UPSJD d´estiu. Avançament d´activitats del curs 2022/23

 

 




Comentarios

Entradas populares de este blog

Formación subvencionada con el 0,7 Estatal 2022.

Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030, subvención al PROGRAMA 0,7 Estatal 2022 “Programa para el desarrollo de actividades de interés general consideradas de interés social” A continuación detallamos los cursos y talleres subvencionados con el 0,7 Estatal 2022 y que se iniciarán en septiembre de 2023. Queda abierto el plazo de inscripción en los mismos. Estamos cerrando espacios y la programación puede sufrir alteraciones. Más información e inscripciones: universidadpopularsjd@gmail.com Para realizar estos talleres y cursos hay que ser socia/o de la UPSJD y estar al corriente de pago de la cuota anual de 15€. Centro Cívico y Comunitario Can Maluquer de Sant Joan Despí. 1. Taller Nutrición y Alimentación Energética. Formador: Blue Planet. Calendario: Lunes y  Miércoles NO festivos. Inicio el 13/09 finalización el 23/10. Horario: 18:00 a 20:30 Un completa formación en torno al poder de curativo de los nutrientes de los diversos tipos  de alimentos, a través de sesiones de aprendi

Formación subvencionada con el 0.7 Estatal 2023.

CURSO DESPERTAR CONSCIENCIA. ABIERTA INSCRIPCIÓN. Un completa formación en torno al poder curativo que surge del despertar de nuestra propia consciencia y donde se desarrollan las claves para la gestión emocional que permiten equilibrar nuestra capacidad para comprender la gestión de la realidad en nuestras vidas, y la manera de saber afrontar con armonía la felicidad interior y las relaciones interpersonales mediante la realización de ejercicios prácticos de aprendizaje didáctico. Tallerista: Jordi Pallarès  Calendario Abril 2024 – Martes 30 abril. Mayo 2024 – Martes 7,14,21,28 mayo. Junio 2024 – Martes 4,11 junio. Horario  18:00 a 20:30 Lugar Casal Cívico Can Maluquer - Carrer Rius i Taulet 4 - Sant Joan Despí CURSO FLORES DE BACH.  ABIERTA INSCRIPCIÓN. Una completa formación en torno al poder de curativo de las esencias florales de Bach, a través de sesiones de aprendizaje teóricas que capacitan al alumno para conocer sus propiedades medicinales y aprender a preparar y aplicar

UNIVERSIDAD POPULAR DE VERANO 2023 / UNIVERSITAT POPULAR D´ESTIU 2023

A continuación os detallamos el programa de la Universidad Popular de Verano 2023. Las conferencias se realizarán en el Centro Cívico y Comunitario Can Maluquer de Sant Joan Despí. Programación UPSJD de Verano 2023. Más información ponentes:  Hebra Comunidad. Juan Tafalla. Plataforma Ribera Salines. Biblioteca Anarquista María Rius. Plataforma Pedro Álvarez. European Union Society.  Programació de UPSJD D´Estiu 2023. Més informació ponents: Hebra Comunidad. Juan Tafalla. Plataforma Ribera Salines. Biblioteca Anarquista María Rius. Plataforma Pedro Álvarez. European Union Society.